Den som driver ett webbhotell erbjuder i själva verket är en tjänst, eller flera tjänster, som gör det möjligt att publicera sig på Internet, närmare bestämt på World Wide Web. Webbhotellet har speciella internetanslutna servrar, kallade webbservrar. Webbservrarna är en slags datorer. Mängden servrar är beroende på vilken kapacitet webbhotellet erbjuder. Kunderna önskar naturligtvis fullgod kapacitet och tillgänglighet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. En användare kan ha flera hemsidor och webbplaster under olika domännamn. Flera användare kan få plats på en och samma webbserver.

Då man väljer att använda sig av ett webbhotells tjänster innebär det att man inte behöver installera och upprätthålla en egen offentlig webbserver. Vilket är bra för särskilt för nybörjaren och för den som hellre lägger ned tid på sina egna erbjudanden i form av egna tjänster och produkter till eget kundsegment.

 

Betala eller gratis
För företagaren som är beroende av att vara tillgänglig för sina kunder rekommenderas ett webhotell som är tillgängligt 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och då är det värt att det kostar en aning mer. Likaså om det finns support inte endast via webbhotellets support formulär utan även som chat eller till och med telefonsupport.

Tänk på att de webbhotell som är kostnadsbelagda vanligtvis erbjuder långtgående teknisk support.

De webbhotell som är gratis erbjuder inte mycket mer än grundläggande support. De kan också vara reklamfinansierade.

Ett och samma webbhotell kan erbjuda både gratis webbhotell och ta betalt för bättre support, lagringskapacitet, antal databaser och andra tjänster. Att välja ett gratis webbhotell kan vara som att spela på casino, god tillgänglighet och tillräcklig kapacitet är riktiga högoddsare.Webbhotell 22

 

I erbjudandet
Då man väljer ett webbhotell är det viktigt att beräkna hur stort lagringsutrymme man får tillgång till. Ofta hänger det ihop med priset för tjänsten. Tjänstens trafikkapacitet är oerhört viktig då trafiken ökar till ens webbplats. Räcker den trafikkapacitet som man har för avsikt att betala för. Med tillgänglighet avses hur stor del av tiden som ens webbplats med innehåll är tillgängligt. Anges ofta i procent exempelvis 99,9 % av tiden, vilket motsvarar att det förekommer omkring avbrott om cirka 10 minuter varje vecka (i medeltal).

Gör webbhotellet en professionell säkerhetskopiering eller måste man göra en själv för att vara på säkra sidan. Undersök vilka tekniska plattformar som stöds. Finns det fler olika databaser att välja på, med mera.

 

Guider till webbhotell
Det finns sajter som har guider och rekommendationer till olika webbhotell, som t.ex. webbhotells.se.