Gillar du att jobba kreativt och med digitala verktyg? Då kan dataspelsindustrin vara något för dig. Att bli dataprogrammerare är mångas dröm och det finns mängder av utbildningar vid våra universitet och högskolor som kan leda dig till ett jobb inom branschen. Du kan till exempel läsa till civilingenjör inom datateknik eller till högskoleingenjör inom samma informationsteknologi. Det finns också specialiserade utbildningar som fokuserar just på spelutveckling. Vid Luleå tekniska universitet finns dessa utbildningar vid campus i Skellefteå. Utbildningarna är ganska krävande och du bör ha lätt för matematik och tekniska ämnen för att klara av att ta alla poäng.

Att jobba som dataprogrammerare

Jobbet som dataprogrammerare är varierat och utmanande. Somliga jobbar med att utveckla programvaror som skapar nytta för ett företag eller organisation. Andra jobbar med att utveckla spel som kan glädja både vuxna och barn. den globala dataspelsindustrin dataspelsindustrin omsätter idag mycket pengar och efterfrågan på arbetskraft är stor. Sverige är och har varit ett framgångsrikt land inom branschen med flera bolag som lyckats utveckla spel som har slagit igenom på den globala marknaden. Som dataprogrammerare behöver du vara duktig på logiskt tänkande och samtidigt kreativ. Du bör kunna tänka utanför boxen och hitta lösningar på problem som vid första anblicken kan verka omöjliga att lösa.

De kreativa aspekterna av yrket

Att jobba som dataprogrammerare är ofta utmanande och det krävs ett kreativt sinne. Ofta jobbar man i team och under tidspress. Det handlar om att kunna prioritera sin arbetsuppgifter och att kunna vara fokuserad på en uppgift och hitta lösningar. Många dataprogrammerare trivs med att ägna sin tid åt att lösa problem tillsammans med andra. Ofta sker samarbetet med personer inom andra yrkeskategorier som till exempel grafiska designers. Företagen som utvecklar dagens avancerade spel är ofta kreativa arbetsplatser med ett stimulerande och intressant arbetsklimat. Ofta har du som dataprogrammerare stor frihet och kan styra över din arbetstid och välja själv var och hur du vill arbeta.