När digitaliseringen av vår vardag blivit ett faktum under 2000-talet har allt fler åsikter hörts om för- och nackdelar. Skeptiker oroar sig för hur många jobb som kommer att försvinna när robotar och datorer kan sköta våra arbetsuppgifter åt oss. Optimister menar att det som sker är en omfördelning av arbetstillfällen. Många fysiskt påfrestande jobb försvinner då samhället effektiviseras men nog behövs det människor som uppfinner, programmerar och underhåller maskinerna från produktion tills de är förbrukade. Samtidigt finns vissa jobb som bara inte går att bli av med. Kändisar, politiker, religiösa ledare samt programmerare kommer vara yrkesroller som vi får dras med långt in i nästa århundrade.

Vill du jobba online?

Att jobba via datorn blir allt mer vanligt oavsett om du sitter på ett kontor, hemmavid eller befinner dig på resande fot. Digitala nomader har blivit en populär livsstil och ligger högt på listan över mångas drömyrken. Själva termen i sig är ganska ny och kan innefatta alla möjliga yrkesroller som man kan sköta via datorn samtidigt som man reser och saknar en fast arbetsplats. Jobben kan vara allt från journalister, webbdesigners, egen företagare, reklamare eller andra IT-baserade positioner. Digitala nomader kan sitta och arbeta själva på caféer eller i hotell-lobbys, men det finns nu också många så kallade ”coops” eller ”coffices”. Där samlas människor med olika yrken och bakgrund i en kontorsliknande miljö för att hitta arbetsro och utbyta idéer. Är du på jakt efter möjligheten att jobba på resande fot? Det finns många webbsidor som listar möjliga yrkesval. Allaannonser.nu, arbetsförmedlingen eller privata förmedlare kan alla ge dig tillgång till möjligheten att jobba från datorn någonstans i världen.

Code Editor Digital Device Screen

Code Editor Digital Device Screen

Digitala framgångssagor

Idag känns namn som Apple, Samsung och Microsoft nästan mer bekanta än Mercedes, Toyota eller Volvo. Självklart är att bilproduktionen är en av de branscher som naturligt påverkas och drar nytta av teknikutvecklingen men det är idag dator- och smartphoneföretag som växer så det knakar. Utvecklingen har dessutom varit explosionsartad och svår att stå emot. Eftersom fler och fler människor skaffar en smartphone profiterar dessutom nya innovativa app-tillverkare av möjligheten till digital spridning av sin programvara. När människor inte behöver gå ut och köpa ett spel i butik ökar konsumtionen. Många succéhistorier i spel- och mjukvarubranschen börjar med entusiastiska privatpersoner som lyckas skapa något för egen maskin, utan att vara backade av storföretagen. Svenska Spotify och Minecraft är två framgångssagor som fått globalt genomslag. Appen Über har på två snabba år tiodubblat sitt värde till 20 miljoner dollar och Instagram hade bara 13 anställda när de såldes till Facebook för 1 miljard dollar.